Zacht hout

Zacht hout is het meest gebruikte houtsoort voor tuinhuizen. Zacht hout is veelal afkomstig van naaldbomen uit Europa of Amerika. Zacht  hout is goedkoper dan hard hout, het is eenvoudiger te bewerken en het is tevens milieuvriendelijk wat tegenwoordig een erg belangrijk punt is. Zacht hout is wel gevoeliger voor schimmels, daarom wordt het hout veelal verduurzaamd.

 

Vuren                        
Vurenhout is de meest gebruikte soort van zachthout. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en is goedkoop en eenvoudig te bewerken. Als u kiest voor onbehandeld vurenhout is het zeker aan te raden om het hout te impregneren.

 

Grenen
Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van grenen. Grenen is afkomstig van de grove den, die veelal aanwezig is in Nederland. Amerikaans grenen wordt ook veel gebruikt, denk hierbij aan de zachte soort Sugar Pine en aan de hardere soort Pitch Pine. Yellow Pine ligt tussen beide in.

 

Lariks
Lariks hout is sterker en duurzamer dan vuren of grenen hout. De lariks boom komt veel voor op het noordelijk halfrond. Hierdoor is er lastiger aan te komen en uiteraard ook duurder.