Beton

Beton is één van de meest gebruikte bouwmaterialen , daarom wordt er naast hout ook vaak gebruik gemaakt van beton. Beton is duurzaam, goedkoop, ontzettend sterk en tevens makkelijk te gebruiken.

 

Beton is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Cement heeft de eigenschap dat het door toevoeging van water verhardt. Goed beton is een mengsel waarin de korrelgroottes van de verschillende soorten zand en grind, in de juiste hoeveelheden, elkaar zodanig aanvullen dat het mengsel uithardt tot een steenachtig en duurzaam materiaal. Door de relatief lage prijs, de eenvoud van het gebruik en de vele mogelijkheden is beton een veel gebruikt materiaal.  Er zijn drie mogelijkheden om met beton te werken.

 

 

 

  • Beton kant en klaar laten bezorgen.
  • Kant en klare betonnen onderdelen aanschaffen (zoals tegels, palen, banden).
  • Beton zelf mixen en gieten.

Het is eenvoudig om zelf beton te maken en te gieten. Uiteraard is er ook kant en klare beton mix te koop. U gebruikt hiervoor de volgende samenstelling;
1 deel cement
2 delen zand
3 delen grind

Het deel water is ongeveer één tiende van de vaste delen.

Om het betonmengsel te mengen met een betonmolen gaat dit alsvolgt:
Start de betonmolen (deze kunt u o.a. huren bij een bouwmarkt).
De helft van de granulaten en een deel van het water toevoegen.
Al het cement toevoegen.
Het zand en de rest van het grind toevoegen.
Water toevoegen tot de plasticiteit in orde is.
Enkele minuten mengen.

Gieten in de bekisting.


Beton is een lopende pasta die in de juiste vorm gehouden moet worden. Vanwege het hoge gewicht en de daarmee gepaard gaande grote krachten is een versterkte bekisting nodig. U kunt de bekisting bekleden met plastic (zodat u de bekisting makkelijk te verwijderen is). In de bekisting legt u betonijzer, oftewel bouwstaal matten. Zorg ervoor dat het betonijzer iets kleiner is dan de bekisting, dit in verband met betonrot. Bij het verdichten wordt vaak gebruik gemaakt van een trilnaald. Bij kleinere hoeveelheden en oppervlaktes kunt u ook gebruik maken van een houten balkje. Het doel van verdichten is om de luchtbellen uit het mengsel te verwijderen.  Indien het verse beton uitdroogt, kan het gaan krimpen, oftewel scheuren. Om snelle uitdroging te voorkomen is het verstandig om het beton nat te houden of juist het beton af te dekken met een folie of zeil. Stort u het beton in de winter? Dan is het ook verstandig om het beton te beschermen tegen vorst. Hoe lager de temperatuur, des te langzamer het beton uithardt. Onder de 0 graden vind geen uitharding meer plaats. U kunt het beton hiervoor beschermen door het beton aan te maken met warm water.

 

Prefab beton

U kunt ook gebruik maken van Prefab beton. Prefab beton is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar in de bouwmarkt. Tevens heeft prefab beton ook voordelen; doordat alles binnen de fabriek in optimale omstandigheden wordt gemaakt is de kwaliteit van prefab betondelen in de regel beter dan die van ter plaatste gestort beton. Nadeel is dat grote, zware elementen moeilijk zijn om te vervoeren.