Houtrot

In een vochtig klimaat ontstaan gemakkelijk schimmels aan uw tuinhuis of blokhut welke het hout aantasten.  Dit noemen we ook wel houtrot. Overigens, de ene houtsoort is gevoeliger voor houtrot dan de andere. Bij een houtvochtgehalte van meer dan 20% ontstaat het probleem houtrot.  Het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt in hoge mate voor houtrot.  Als u voor onderstaande punten zorgt, dan is de kans op houtrot aanzienlijk minder.

 

Zorg ervoor dat er geen inwatering plaatsvindt bij uw tuinhuis of blokhut.  Vooral de funderingsbalken zijn hiervoor gevoelig.

 

Voorkom schroef of spijkergaten in uw tuinhuis of blokhut, mocht dit wel nodig zijn, zorg er dan voor dat de gaten goed en droog zijn afgedicht.

 

Zorg ervoor dat de alle verbindingen van uw tuinhuis / blokhut niet kieren.

 

Kies voor verduurzaamd of geïmpregneerd hout. Dit hout gaat twee keer zo lang mee!

 

Zorg er voor dat draaiende delen (zoals een raam of deur) niet klemmen zodat het vocht niet goed weg kan.

 

Hang- en sluitwerk moet goed gemonteerd zijn zodat er zich geen vocht achter kan ophopen.

 

Als de verf van uw tuinhuis / blokhut gaat ‘afbladderen’, zorg er dan voor dat u deze zo snel mogelijk weer opnieuw verft om houtrot te voorkomen.

 

Hoe kunt u houtrot aanpakken?

Vaak wordt ervoor gekozen om de aangetaste delen van uw tuinhuis of blokhut  te verwijderen en dan op te vullen. Alleen als het houtrot in het beginstadium is, kan dit een oplossing bieden.  De ervaring leert echter dat houtrot vaak in een verder stadium is dan dat er zichtbaar is. Twijfelt u hierover dan adviseren wij u er een specialist bij te betrekken. De specialist kan u dan aangeven wat de beste oplossing is om het probleem te lijf te gaan.