Houtsoorten

Hout is verkrijgbaar in vele soorten. Over het algemeen wordt er een indeling gemaakt in Loofhout en Naaldhout.

 

Loofhout         
Loofhout is afkomstig van loofbomen. Loofhout heeft tevens een andere benaming, namelijk hardhout. Toch zegt deze benaming weinig over de echte hardheid van het hout. Er zijn namelijk ook loofbomen waaruit zacht hout wordt geproduceerd. Denk hierbij aan de Wilg, Populier en de Linde. Het groeiklimaat is erg belangrijk voor de hardheid van het loofhout. Loofhout is gemiddeld genomen harder dan naaldhout.

 

 

 

Naaldhout
Naaldhout is afkomstig van Naaldbomen. Naaldbomen zijn het hele jaar door groen. Een andere benaming voor Naaldhout is ook wel zachthout. Het meest gebruikte hout voor tuinhuizen is naaldhout, meestal afkomstig van vuren, afkomstig van de Fijnspar.

 

Duurzaamheid
Het materiaal hout wordt verdeeld in een aantal duurzaamheidsklassen. Één staat voor het meest duurzame hout en vijf staat voor het minst duurzame hout. De duurzaamheid van het hout is afhankelijk van de stoffen die het hout duurzamer maken, maar  is ook afhankelijk van de hardheid van het hout.

 

 

Verduurzamen
Hout uit een lage duurzaamheidsklasse is uiteraard ook voor verschillende mogelijkheden toepasbaar, maar voordat het wordt gebruikt wordt dit hout eerst verduurzaamd. De bekendste vormen van verduurzamen zijn impregneren of schilderen.

 

 

 

 

 

Vormen
U kent hout in diverse vormen, denkt u eens aan balken, platen of planken.  Daarnaast wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van rabat delen. Rabat delen zijn half overlappende planken welke ook weer in diverse vormen voorkomen.

 

Het milieu
Er zijn betreft de milieuvriendelijkheid van het hout diverse keurmerken waarop u kunt letten voordat u uw tuinhuis gaat bouwen.