Verduurzamen hout

Zachthout wordt veelal gebruikt voor een tuinhuis. Het is makkelijk te verwerken en bovendien goedkoper. Daarmee is uw tuinhuis wel gevoeliger voor vocht. onbehandeld vuren gaat gemiddeld een jaar of acht mee. Daarom is het belangrijk om de duurzaamheid van uw tuinhuis te vergroten. Schilderen met verf of beits wordt meestal toegepast.

 

Uiteraard zijn er ook andere manieren om uw tuinhuis te verduurzamen. U kunt uw tuinhuis behandelen met een impregneermiddel of uw kunt uw tuinhuis onder hoge druk verhitten zodat u gemodificeerd hout krijgt.

 

Verduurzaamd hout

Verduurzaamd hout is hout welke is geímpregneerd. Hierdoor wordt houtrot maar ook insecten geweerd. Vroeger werd het hout vaak behandeld met carbolineum (carboleum) of creosoot olie. Carbolineum ziet men nog wel eens op oude schuren, het is bruin van kleur en laat de houtstructuur duidelijk zien. Dit middel mag hedendaags niet meer gebruikt worden, dit omdat het giftig is. Tegenwoordig is er wel een soort vervanger voor carbolineum, namelijk bruinoleum, helaas is dit middel wel minder werkzaam.

 

Om het hout fabrieksmatig te impregneren  worden er tegenwoordig wolmanzouten gebruikt.  Wolmanzouten zijn ook schadelijk voor het milieu, het zijn zware metalen welke koper en chroom bevatten. Onder bepaalde voorwaarden mag het hout nog wel behandeld worden met wolmanzouten. Als het hout is behandeld met wolmanzouten herkent u het aan de groene – blauwe kleur. Hout behandeld met wolmanzouten gaat dubbel zo lang mee.

 

Gemodificeerd Hout

Als het hout wordt behandeld met een hoge temperatuur en hoge druk is het gemodificeerd. Gemodificeerd hout is bestendig tegen ongedierte, maar ook tegen schimmels.