Vloer als fundering

De eenvoudigste, maar ook de makkelijkste manier om een fundering voor een tuinhuis of blokhut te maken zijn beton- of grind tegels. Uiteraard is het ook mogelijk om een vloer van beton te storten. Onderstaand vind u informatie betreft een fundering van beton- of grind tegels of een fundering van gestort beton.

 

Vloer van beton- grindtegels

 

U start met het afgraven van ongeveer 15-25 cm aarde. Stort uw afgraving vol met geel (scherp) zand. Dit zand moet u goed aantrillen, dit om later verzakkingen te voorkomen. Op deze manier zorgt u dat uw ondergrond voor uw tuinhuis / blokhut een vlakke ondergrond krijgt. Op deze vlakke ondergrond kunt u de fundering van beton- of grind tegels te plaatsen. Belangrijk hierbij is dat u gebruik maakt van opsluitbanden, dit omdat hierdoor de tegels op hun plaats blijven. 

 

Zorg ervoor dat uw vloer enkele centimeters boven de huidige vloer uitkomt (de vloer rondom) en dat uw fundering net iets kleiner is dan uw tuinhuis. Let u op beide punten dan kan er in de toekomst geen water naar binnen lopen. Het is tevens belangrijk om funderingsbalken te gebruiken. Dit voorkomt houtrot of schimmel aan uw tuinhuis of blokhut en zorgt er tevens voor dat u geen water in uw tuinhuis of blokhut krijgt.

Let er altijd op dat uw vloer goed vlak en waterpas is!

 

Gestorte vloer van beton

 

Een andere manier om uw tuinhuis of blokhut te funderen is het storten van beton. Kiest u voor deze manier dan is het belangrijk om eerst een bekisting van planken te plaatsen rondom de uiteindelijke vloer. De bekisting van planken zet u met paaltjes vast. De planken die u kunt gebruiken hebben een dikte nodig van 12 of 15 cm. De paaltjes slaat u vast op de hoeken en om de meter, zet deze ongeveer 40 cm in de grond aan de buitenkant. Zorg ervoor dat deze niet boven de bekisting uitsteken, doet u dit wel dan kunt u uw fundering niet meer laten afrijen.

Het is belangrijk dat de planken goed waterpas geplaatst worden. Zorg dat uw vloer haaks wordt door de diagonalen op te meten. De binnenkant van uw bak bedekt u met folie, wat ook een mogelijkheid is om de bak in te smeren met plantaardige olie. Met beide methodes is het later makkelijker om de planken los van het beton te krijgen.

 
Op de bodem van uw ‘bak’ legt u brokken stoep- of beton tegels, hierop plaatst u matten van betongaas (bouwstaalmatten). Door het plaatsen van betongaas voorkomt u dat uw vloer gaat scheuren. Zorg ervoor dat uw betongaas / bouwstaalmatten de bekisting niet raken! Hierdoor voorkomt u dat deze gaan roesten en betonrot voorkomen. Vervolgens gaat u aan de slag met het mixen van het beton en stort u de bekisting vol. Zorg dat elke hoek goed gevuld is en zorg ervoor dat u het beton goed aantrilt!

 

Als laatste is het een kwestie van het afrijen van uw betonvloer om een vlakke ondergrond te krijgen. Ook bij het storten van beton moet u erop letten dat uw fundering enkele centimeters boven uw huidige vloer komt te liggen en dat uw fundering net iets kleiner is dan uw tuinhuis of blokhut. Hierdoor voorkomt u dat er in de toekomst geen water naar binnen kan lopen. Het is tevens belangrijk om funderingsbalken te gebruiken. Dit voorkomt houtrot of schimmel aan uw tuinhuis of blokhut.