houtskelet bouw
Als u zelf een tuinhuis gaat bouwen dan is het een prima idee om de wanden op te trekken volgens het zogenaamde ‘houtskelet bouw principe’. U maakt bij deze methode eerst een geraamte van houten balken. Deze ‘bedekt’ u later met planken of platen. Maakt u gebruik van deze methode dan heeft dit uiteraard een aantal voordelen;
-
U ontwerpt naar eigen wensen uw eigen tuinhuis.
-
Deze methode is vrijwel eenvoudig aan de binnenkant af te werken of te isoleren.
-
U heeft de keuze in uw wandafdekking (platen of juist planken).
-
De 'houtskelet' methode is licht, maar toch een erg stevige methode.
Het nadeel van de 'houtskelet methode' is dat het veel arbeidsintensiever is dan dat u een bouwpakket aanschaft. Onderstaand treft u enkele tips betreft het bouwen van uw tuinhuis volgens de ‘bouwskelet’ methode;
- Het is handig dat u vooraf een ontwerp maakt betreft de opbouw.
- Het beste is om voor de vloerbalk geïmpregneerd hout of hardhout te gebruiken.
- Voor de top balk en de staanders kunt u het beste gebruik maken van 45*95 mm vuren balken welke u 50 a 70 cm uit elkaar plaatst.
- Bepaal voor dat u begint met bouwen de maat van uw deur. Voor het plaatsen van een deur heeft u in de breedte 5 mm ruimte nodig (3 mm aan de sluitkant en 2 mm aan de hangkant).
- U kunt uw geraamte uiteraard gelijk ‘rechtop’ bouwen. Handiger is het om het geraamte wand voor wand op de vloer te bouwen en later rechtop te plaatsen en aan elkaar te verbinden middels schroeven of spijkers.
- U kunt de verbindingen tussen de staanders, top- en vloerbalken schroeven, toch is het handiger om hiervoor gebruik te maken van spijkers.
- Voor u de wanden aan elkaar bevestigd, moet u zorgen dat alles waterpas / haaks is. U kunt hiervoor zorgen door de diagonalen te meten.
- Als u het geraamte met planken bedekt (dus niet met platen) is het verstandig om in elke wand een diagonale balk aan te brengen. Dit zorgt voor extra stevigheid. Let op: zorg dat alles waterpas / haaks is!
- Het beste is om de topbalk dubbel te plaatsen. De bovenste topbalk kunt u op de hoeken laten verspringen, met de onderste topbalk kunt u de muren aan elkaar bevestigen.
- Verstandig is het om de vloerbalk (onder de deur) te laten doorlopen. Deze kunt u later eruit zagen. De deur is dan makkelijker te plaatsen omdat het geheel steviger is.
- Als u start met een vlakke fundering (bijvoorbeeld beton of tegelvloer) dan is het makkelijk om eerst de spanten voor het dak te maken en daarna pas het skelet van de wanden. U kunt dan namelijk de spanten op een vlakke vloer maken.
- Op een fundering van betonbanden of op een betonnen vloer kunt u het geraamte vastzetten met ‘keil bouten’. Ook is het mogelijk om vooraf ‘draadeinden’ in het beton te maken om vervolgens het raamwerk aan te verankeren. Zijn geen van beide opties mogelijk? Dan kunt u ook met grondankers uw tuinhuis verankeren.