Tuinhuis Isoleren

Energiebesparing staat tegenwoordig hoog in het vaandel. Het is uiteraard vanzelfsprekend dat uw woning is geïsoleerd, maar ook het isoleren van uw tuinhuis of blokhut is geen overbodige luxe!

 

De kosten om uw tuinhuis of blokhut te isoleren zijn klein maar het levert u veel gemak op. Als u besluit om uw tuinhuis of blokhut te gebruiken als gastenverblijf, kantoor, speelruimte of juist een opbergruimte, is het aan te raden om uw tuinhuis / blokhut te isoleren.

 

 

Isolatie en ventilatie

 

 

 

 

De belangrijkste reden om uw tuinhuis te isoleren is energiebesparing en comfortverhoging: het binnenoppervlak van geïsoleerde tuinhuizen voelt warmer aan dan die van ongeïsoleerde tuinhuizen. Deze hogere temperatuur zorgt voor extra stralingswarmte. Ook condenseert waterdamp minder snel op een warm oppervlak. Als u uw tuinhuis of blokhut goed wilt isoleren dan moet u zowel de vloer, de wanden als het dak isoleren.

 

Isoleren vloer
Als u de vloer van uw tuinhuis isoleert geeft dit een belangrijke bijdrage aan het comfort. Via de grond gaat namelijk veel energie verloren, de warmte verlaat uw tuinhuis het eerste via de vloer. U kunt uw vloer isoleren door middel van piepschuim te plaatsen op uw fundering.

 

Vloer

 

 

Isoleren wanden
Bij het isoleren van de wanden werkt u altijd aan de binnenkant van de buitenwand. Het beste is om latten van 1 cm te plaatsen aan de binnenzijde, de onderlinge afstand van de matten moet circa 1.20 m zijn. Houd er rekening mee dat er wel sprake is van een luchtlaag, de lucht moet namelijk kunnen circuleren. Tegen de latjes plaatst u een dampdoorlatende, waterkerende folie. Hierop plaatst u het isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswol. Over het isolatiemateriaal brengt u een dampdichte folie aan. Na het isoleren kunt u de binnenkant van uw tuinhuis afwerken door middel van houten platen. Ook kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van gipsplaten.