Zadeldak

Voor de draagconstructie van een zadeldak zijn er twee mogelijkheden;

 

U kunt werken met losse sparren welke u boven bij elkaar laat komen op een nokbalk.

 

U kunt spanten maken welke u in zijn geheel op het houtskelet plaatst. Spanten zijn complete constructiedelen in de vorm van een driehoek welke u vooraf kunt maken en later in één keer kunt plaatsen. 

 

Het verschil tussen deze twee draagconstructies is dat het werken met spanten over het algemeen steviger is. In deze constructie zijn er extra voorzieningen getroffen die het dak extra stevigheid geven. Echter voor een tuinhuis is dit in het algemeen niet nodig aangezien een tuinhuis een licht dak heeft. Als u grotere plannen heeft is het nodig om met echte spanten te werken.

 

U plaatst de sparren op dezelfde plakken als de staanders van de muren (50 a 70 cm). Als u werkt met losse sparren zorg er dan voor dat uw dak de muren van uw tuinhuis niet uit elkaar drukt door het gewicht! Het dak kan namelijk ‘inzakken’ door de zwaartekracht met als gevolg dat de sparren aan de onderkant uit elkaar gaan. Om dit te voorkomen dient u regelmatig een trekbalk over de wanden te leggen en beide wanden aan elkaar te bevestigen. De trekbalken moet u zowel aan de topbalken bevestigen als aan de wanden en sparren. Op deze manier heeft u een soort van ‘spant’ in uw constructie verwerkt.

 

De maten van uw sparren zijn afhankelijk van de breedte van uw tuinhuis en uiteraard de hoeveelheid overstek (overstek; de hoeveelheid die het dak over uw tuinhuis heen steekt). Het is handig om eerst één spar te maken en deze te gebruiken als maat voor de andere sparren. Ga telkens uit van de maat van de eerste spar!

 

De staanders van uw wanden moet u aan de korte zijden van uw tuinhuis laten doorlopen. Dit is mogelijk door extra stukken verstek gezaagde staanders in de punt te plaatsen, op dezelfde plaatsen als de staanders van de wanden. Dit is nodig voor de stevigheid, maar ook om later de ‘bedekking’ aan uw tuinhuis te bevestigen.

 

Het is erg mooi om aan de voor- en achterkant van uw tuinhuis een overstek te maken. Om deze overstek te realiseren laat u de nokbalk verder doorlopen met de diepte van de overstek, voor & achter. U plaatst voor de buitenste sparren een extra spar, waarbij u de inkeping om de wanden op te laten rusten achterwege laat. Deze sparren maakt u direct vast met spijkers of schroeven waardoor u een dubbele spar krijgt. Hierop bevestigt u blokken gemaakt van dezelfde balken als de sparren. Voorop maakt u weer een spar zonder een inkeping.

 

Op de sparren kunt u dakplaten bevestigen om hierop dak shingles te bevestigen. Uiteraard is het ook mogelijk om panlatten te plaatsen en uw tuinhuis te voorzien van dakpannen.