Fundering

Voor een ‘stevig’ tuinhuis of blokhut is een goede fundering nodig. Zorg ervoor dat de fundering waterpas is, de dimensies kloppen en dat het goed vlak is. Dit kan eventueel latere problemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld lekkage en klemmende deuren/ramen.

 

Er zijn diverse manieren om een fundering voor uw tuinhuis of blokhut te maken; Kiest u voor een prefab tuinhuis / blokhut dan wordt de fundering meestal van beton- / vloer tegels gemaakt. U kunt de vloer dan dus maken van beton tegels of gestort beton. Uw fundering kan ook gemaakt worden op (hard) houten palen. Kiest u om zelf een tuinhuis of blokhut te bouwen, dan kunt u uw wanden ondersteunen met betonbanden of betontegels. Er is ook de mogelijkheid om een houten frame te maken voor uw wanden en vloer en deze te laten rusten op betontegels. Bent u van plan om een ‘groot’ tuinhuis te gaan bouwen, dan is het verstandig om een fundering te storten.

 

 

In elk geval is het belangrijk dat u werkt op een harde ondergrond. Kiest u voor (hard) houten palen, dan kunt u deze het beste zo diep mogelijk zetten totdat u witte grond tegenkomt. Kiest u voor een fundering met beton tegels, dan kunt u het beste scherp zand gebruiken welke u goed moet aantrillen.

Onderstaand een aantal tips waarop u zeker moet letten bij het aanbrengen van de fundering;

  • Alle leidingen (bijvoorbeeld water & electra) moeten voor het aanleggen van uw fundering aangelegd zijn.
  • Zorg er altijd voor dat uw fundering waterpas en haaks is. De makkelijkste methode om uw fundering haaks te zetten is om de diagonalen te meten.
  • Het beste hout welke u op de fundering kunt plaatsen is hardhout of geïmpregneerd hout. Ideaal is het om te werken met funderingsbalken, deze zorgen namelijk voor een goede afwatering.
  • Bij het uitzetten van uw fundering moet u rekening houden met de uitstekende delen (zoals de overstek van uw dak).

 

Belangrijk is dat u de onderste balken van uw tuinhuis / blokhut vast zet aan de fundering. Als u kiest voor betontegels, gebruik dan alleen (hard) houten palen om uw tuinhuis / blokhut te verankeren. In speciaalzaken of op tuinhuis.com is er tevens speciale verankering verkrijgbaar  voor het verankeren van uw tuinhuis of blokhut.