Schilderen / beitsen

Wanneer het hout van uw tuinhuis niet op een speciale manier bewerkt is heeft deze periodiek een schilderbeurt nodig. Door het schilderen van uw tuinhuis beschermt u het hout tegen weersinvloeden, met name vocht / regen, zodat houtrot en schimmels er minder grip op hebben.

 

U kunt er ook voor kiezen om het hout te impregneren, dan hoeft u het hout niet te schilderen.  Als u uw tuinhuis impregneert dan krijgt het hout een blauw / groenige kleur. Zie het impregneren als een soort primer. Wanneer u de blauw / groenige kleur niet mooi vind kunt u natuurlijk altijd na het impregneren van uw tuinhuis, uw tuinhuis schilderen. 

 

 

 

 

Beits of Schilderen

U kunt kiezen om uw blokhut te beitsen of te schilderen. Uiteraard is dit een kwestie van voorkeur maar ook persoonlijke smaak. Beits kunt u verkrijgen in dekkende of transparante beits. Gebruikt u transparantie beits dan blijft u de houtkleur en de structuur van het hout zien.
Als u kiest om uw tuinhuis te schilderen dient het hout vetvrij, schoon en droog te zijn. Tevens is het van belang om een goede primer of grondverf aan te brengen. De verf gaat hierdoor beter hechten en de uiteindelijke verflaag wordt niet gelijk ‘opgezogen’ door het hout.

 

Tip; Als u uw blokhut zelf bouwt of een bouwpakket aanschaft, is het verstandig om uw blokhut eerst in de beits te zetten of juist te schilderen. U kunt dan namelijk nog overal bij.

 

Impregneren is ook een optie voor uw tuinhuis. Als u uw tuinhuis impregneert krijgt u een groen/ blauwe kleur. Als uw tuinhuis is gemaakt van een ruwe houtsoort is het beter om te kiezen voor beits, dit vanwege de natuurlijke uitstraling. Belangrijk is dat u tevens gebruik maakt van een kwalitatieve verf of beits. Het is wel duurder in aanschaf, maar u zult hiervan langer plezier hebben. Tevens kan het zijn dat u uw tuinhuis twee lagen verf of beits moet geven, dit is van belang voor de levensduur en geeft tevens een mooier resultaat. Hoe vaak er moet worden geschilderd is afhankelijk van de plek waar het tuinhuis staat, heeft het tuinhuis veel last van weersinvloeden dan zal er vaker geschilderd moeten worden.