Wanden / muren blokhut

 

Van oorsprong is een blokhut een kleine bergplaats of woning, gemaakt door het stapelen van planken of balken die op hoeken middels uitsparingen in elkaar passen. Tegenwoordig worden blokhutten gebouwd met behulp van de zogenaamde ‘blokhutprofielen’.

 

Onder een blokhutprofiel verstaan we planken met aan de ene zijde een ‘messing’ en aan de andere zijde een ‘groef’, waardoor beide als het ware in elkaar vallen. Als u een bouwpakket  koopt is deze vrijwel zeker opgebouwd volgens het messing / groef systeem, oftewel het blokhutprofiel.

 

Een blokhutprofiel is een simpele constructie. Het enige wat u moet doen is ervoor zorgen dat u de profielen om en om strak op hun plek slaat. De deuren en ramen zijn ook simpel te monteren. Op deze manier kunt u snel uw blokhut bouwen.

 

Stel u wilt niet met een standaard bouwpakket werken, dan zijn er ook mogelijkheden om toch met blokhutprofielen te werken. De blokhutprofielen kunt u kopen in vele bouwmarkten. Hierbij werkt u met diverse soorten balken / palen waarin reeds een inkeping is gemaakt, waardoor de profielen perfect in elkaar vallen. Er zijn scala' s aan palen / balken bij de bouwmarkt te koop; voor het maken van hoeken, voor het koppelen van lange lengtes en tevens de zogenaamde eindpalen waarvan u een kozijn of juist een deur kunt maken. 

Het grootste voordeel hiervan is dat u geheel naar eigen wens uw blokhut kunt ontwerpen en bouwen. Uw nadeel; Het is veel meer werk en u bent tevens beperkt in de dikte van de profielen.

 

Enkele montage tips: Bij langere wanden is het verstandig om de jaarringen van het hout  ‘om en om’ te plaatsen. De onderste profielen zijn gevoelig voor houtrot, behandel deze daarom met een impregneermiddel.