Verschillende producten

In tuinhuizen wordt hout van verschillende soorten, kwaliteiten en verschillende behandelingen gebruikt. Ook verschillende vormen van hout zijn toepasbaar voor uw tuinhuis; Balken, planken en platen.

 

Balken
Balken worden meestal gebruikt voor de draagconstructie. Denkt u hierbij aan het frame, de dakconstructie of de fundering.

 

Planken
Voor uw tuinhuis komt u planken tegen in verschillende vormen en maten. Planken zijn zeer geschikt om wanden mee te maken.

 

Platen
Houten platen kunt u uitstekend gebruiken voor bijvoorbeeld de vloer of het dak van uw tuinhuis.

Onderstaand vind u de belangrijkste kenmerken van de diverse vormen welke vaak voor tuinhuizen worden toegepast.

 

Rabat

Planken met een specifiek profiel, dat zijn Rabat planken. Rabat planken zijn aan de ene kant voorzien van een veer en aan de ander kant van een groef, oftewel het veer en groef systeem. Met dit systeem vallen de planken makkelijk in elkaar zodat er een waterdichte rand gecreëerd wordt. Rabat is onbehandeld verkrijgbaar, is geïmpregneerd verkrijgbaar en er is Rabat verkrijgbaar van hardhout. 

 

Blokhutprofielen

In een blokhut of tuinhuis worden planken gebruikt met een specifiek profiel, oftewel messing en groef. Hierdoor vallen ze als het ware aan de bovenkant en onderkant in elkaar. Kant en klare tuinhuizen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes hout. De dikte begint vanaf 19 mm, deze dikte is geschikt voor een kleine blokhut. De dikte loopt van 19 tot 90 mm. Alle diktes zijn voorzien van messingen en groeven. Het is verstandig om een goede houtdikte te nemen, dit komt de stevigheid van uw tuinhuis ten goede, maar ook de duurzaamheid.

 

Underlayment
In de ruwbouw wordt er vaak gebruik gemaakt van een plaat materialen wat men Underlayment noemt. Underlayment wordt met name gebruikt voor (platte) daken maar ook voor vloeren. Een ander woord voor underlayment is multiplex, dat wil zeggen dat het wordt opgebouwd uit meerdere lagen. Underlayment is zeer geschikt om te gebruiken voor uw dakbeschot. Uiteraard kunt u het ook gebruiken voor uw vloer. Underlayment is sterk en redelijk vochtbestendig, daarnaast is het verkrijgbaar met een veer / groef systeem of met gladde zijkanten.

 

Funderingsbalken

Bij het funderen van een tuinhuis wordt meestal gebruik gemaakt van funderingsbalken. Deze funderingsbalken zijn bedoeld om de wanden van een tuinhuis op te bouwen. De speciale vorm van de funderingsbalken zorgt ervoor dat water van buitenaf niet naar binnen kan en dat er tevens geen water op het hout blijft staan. Funderingsbalken zijn veelal geïmpregneerd vuren verkrijgbaar, maar ze zijn ook verkrijgbaar als hardhout.