Hard hout

De benaming hardhout doet niet altijd zijn naam eer aan. De term hardhout wordt vaak gebruikt als woord voor tropisch hardhout, oftewel hout van meer dan gemiddelde hardheid.

 

Hardhout is vaak afkomstig van loofbomen. Vele loofbomen leveren zacht hout op, zoals de wilg of de popelier. Tropisch hardhout is lastiger te bewerken en tevens een stuk duurder. Daarom wordt dit hout vaak gebruikt voor de houtdelen die in contact staan met de grond, oftewel de fundering. Daarnaast wordt tropisch hardhout veelal gebruikt voor terrassen en schuttingen. Onderstaand vind u de belangrijkste houtsoorten betreft hardhout, namelijk Meranti en Bakirai.

 

Maranti
Maranti is minder duurzamer dan het Bankirai hout, meranti heeft de tweede duurzaamheidsklasse. Eigenlijk is Maranti de verzamelnaam voor meerder houtsoorten uit Zuidoost Azië. Meranti wordt veelal gebruikt voor deuren en kozijnen. Dit omdat Meranti zachter is en daardoor erg goed te bewerken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bankirai
Bankirai is afkomstig uit Borneo. Bankirai is een erg harde houtsoort en heeft daarom ook de duurzaamheidsklasse één. Bankirai hout is zeer sterk en ook nog eens slijtvast. Soms heeft het hout een rode gloed maar over het algemeen is het licht tot diepbruin van kleur. U komt het hout vaak tegen in de tuin, denkt u eens aan vlonders, schuttingen maar ook terrassen. Het hout is zelfs te hard om te spijkeren, voor bankirai hout heeft u echt roestvrije schroeven nodig. Bankirai hout kunt u ook vervangen door Cumaru, Tonka of Guariuba, dit zijn gelijkwaardige houtsoorten.