Duurzaamheid hout

Op den duur vergaan alle houtsoorten. Dit omdat hout een erg gevoelig materiaal is. Denk bijvoorbeeld aan schimmels waardoor houtrot kan ontstaan, maar ook ongedierte als boktor of houtworm is één van deze mogelijkheden.

 

Het is daarom van groot belang dat u veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van uw tuinhuis.

 

De delen van uw tuinhuis welke gevoelig zijn voor bijvoorbeeld schimmels zijn de delen die in contact staan met de (vochtige) grond. Voor deze delen is alleen onbehandeld hout met een duurzaamheids klasse één’ geschikt. Stel u gebruikt een ander soort hout, dan zult u deze moeten verduurzamen om dit hout toe te passen.

 

Ook de delen van uw tuinhuis welke in contact staan met de buitenlucht, denkt u aan neerslag, wind, hagel en sneeuw,  hebben aandacht nodig. Voor deze delen kunt u hout van duurzaamheids klasse twee of drie nemen. Kiest u toch voor klasse vier dan is het verstandig om deze te verduurzamen.

 

De natuurlijke duurzaamheid van hout is van diverse zaken afhankelijk. De hardheid van het hout is met name van belang. Naast de hardheid van het hout kan het hout ook stoffen bevatten welke de duurzaamheid aanzienlijk verhogen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Red Cedar; Red Cedar is een zachte houtsoort dat door zijn eherische oliën toch de duurzaamheidsklasse twee heeft.

 

Onderstaand treft u de betekenissen van de diverse klassen voor gebruik buiten.

 

Duurzaamheidsklasse één:
Zeer Duurzaam;  De levensduur is meer dan 25 jaar.

 

Duurzaamheidsklasse twee;
Duurzaam; De levensduur is tussen de 15 en 25 jaar.

 

Duurzaamheidsklasse drie;
Matig duurzaam; De levensduur is tussen de 10 en 15 jaar.

 

Duurzaamheidsklasse vier;
Weinig duurzaam; De levensduur is tussen de 5 en 10 jaar.

 

Duurzaamheidsklasse vijf;
Minst duurzaam; De levensduur is minder dan 5 jaar.