Tuinhuizen en blokhutten

Een tuinhuis of blokhut is een afsluitbaar houten bouwwerk dat men in de tuin kan plaatsen. Van oorsprong is een tuinhuis of blokhut een kleine bergplaats of woning, gemaakt door het stapelen van planken of balken, die op de hoeken middels uitsparingen in elkaar passen.

 

In de jaren 90 was het installeren van een tuinhuis of blokhut erg populair, het nam zelfs de vorm van een ‘rage’ aan! Tegenwoordig is een tuinhuis of blokhut weer erg populair en wordt gebruikt voor diverse doeleinden.

 

Een tuinhuis of blokhut in uw tuin zal zeker fantastisch staan! En dan te bedenken hoeveel ruimte u erbij krijgt om uw spullen zoals fietsen, tuinspullen etc. in te bewaren.  Maar uiteraard ook om in uw tuin een extra ‘living’ te creeeren.  Creëer uw eigen sfeer waarin u, uw gezin, familie, buren of vrienden elke dag heerlijk kunnen genieten.  Elk houten tuinhuis of blokhut  heeft een mooie, maar ook natuurlijke uitstraling. Ieder stuk hout is namelijk uniek!  

  

Uiteraard moet uw tuinhuis of blokhut passen in uw woonomgeving. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel tuinhuizen en blokhutten om uit te kiezen.  Denkt u eens aan verschillende formaten, verschillende houtdiktes en verschillende stijlen.

 

Het hout van een tuinhuis of blokhut is in veel gevallen Noord Europees vurenhout en wordt veelal onbehandeld door de fabrikant geleverd. Het Noord Europees vurenhout moet aan strenge richtlijnen voldoen. Eén van de regels is dat voor elke gekapte boom twee nieuwe bomen geplant worden. Zo blijft de natuur in evenwicht en raakt de houtvoorraad niet uitgeput.

 

Onbehandeld hout is op verschillende manieren te beschermen tegen weersinvloeden. Men kan het hout met een beits behandelen, het hout verven of (laten) impregneren. Impregneren is een chemische behandeling voor het hout (veelal onder druk of vacuüm) waardoor het niet gaat rotten.